kärlek

kärlek

lördag 13 september 2014

Varg vs Tiger


Vi i Sverige är så himla måna om att vilda djur i andra delar av världen ska bevaras. Tigrar får absolut inte skjutas! Men vad är det vi egentligen menar? Jo, att de inte får skjutas så länge de håller sig borta från vårt land. Om en tiger skulle springa lös här, då skulle vi skjuta den utan att blinka. För det är ju så vi tar hand om vårt land. Eller?

Om vi själva skjuter vargar för att de är som vilda djur är mest, dvs kanske är lite i vägen ibland och dödar får och skrämmer människor, vad har vi då för rätt att kräva av andra länder att de inte ska skjuta sina vilda djur? Vad är det för själviskt tänkande? Jag tror att tigrar gör mer skada i andra länder än vad vargar gör här. Men det bryr vi oss inte om. För tigrar och lejon är ju något vi ska bevara i världen så att vi ska kunna åka och titta på dem när det passar oss och så att djuren ska få leva sitt vilda liv, någon annanstans än här.

Men hur skulle världen se ut utan vilda djur? Vad skulle det finnas kvar att se av den vackra naturen? Vad är det som säger att vargar och tigrar ska hålla sig borta från oss och inte tvärtom? Den här jorden var deras långt före vår existens, men vi anser oss ha rätten att ta över den. Varför då? För att vi går på två ben? För att vi är intelligentare? Vem sa att intelligens och värde är samma sak? Ska människor med förståndshandikapp också ha sämre livsvillkor? Tänk på det.

Skärp er, Sverige! Vi kan väl föregå med gott exempel och bevara vår natur och våra vilda djur. Om vi har tur så kanske andra länder gör likadant så att våra barnbarnsbarn också får chansen att uppleva det fantastiska vilda djurlivet på vår jord.

Ägna åtminstone en liten tanke åt det när ni röstar imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar